Smart Cities, de mythe voorbij

Een grote groep heeft gehoord van een Smart City of is bezig om daar een invulling aan te geven. Toepassingen van digitale technologieën zijn ontwikkeld en zijn in pilots bewezen. Wat is de volgende stap?

Met het programma Nationaal Smart City Living Lab kunt u eenvoudig en met begeleiding uw smart city opzetten. Gemeenten kunnen deelnemen aan het programma waarin drie essentiële succesfactoren worden aangeboden voor het oplossen van een actueel probleem in de stad: aandacht, ondersteuning en technologie.

Lees hieronder wat er wordt geboden en waarom we weer een verkiezing houden.

Direct naar de volgende onderwerpen:

De fase waar de Smart City ontwikkeling zich wereldwijd bevindt, wordt gekenmerkt door uitdagingen bij het opschalen van Smart City projecten, zowel sociaal, economisch als politiek. Eén-op-één projecten hebben de Smart City techniek bewezen. Startups, tech reuzen, nationale en regionale overheid en de wetenschap hebben in labs en in de praktijk testen en onderzoeken gedaan. Problemen als structurele wijzigingen in processen, verantwoordelijkheden delen over silo’s (en zelfs organisaties) heen, structurele financiering, standaardisatie, wet en regelgeving, privacy en nieuwe organisatievormen zijn meestal in die pilots ondergeschikt gemaakt om eerst te kunnen aantonen dat de digitale technologie werkt en dat het delen van data nieuwe inzichten opleverde.

Programma – Nationaal Smart City Living Lab

Nederland staat internationaal bekend als een land van participatie en het snel omarmen van innovatie. Daarom is Nederland bij uitstek geschikt om een Nationaal Smart City Living Lab op te zetten voor praktische Smart City toepassingen binnen een netwerk van steden. Een samenwerking tussen lokale, regionale en landelijke overheid met non- profit en profit organisaties en het onderwijs dat gericht is op het oplossen van concrete opdrachten om de kwaliteit van leven in en om de stad te verbeteren. Ofwel de volgende stap in de ontwikkeling van Smart Cities.

Het doel van het programma voor het Nationaal Smart City Living Lab is om de Smart City ontwikkeling naar het volgende niveau te brengen. De nadruk ligt op samenwerken, opschalen en in een korte periode resultaat boeken. Dat doen we door een kaderstelling te hanteren voor deelnemende gemeenten en het beschikbaar stellen van bestaande digitale technologieën rondom gezond leven een thema dat voor elke stad geldt.

Hiervoor biedt het programma voor alle deelnemers een gelijke organisatorische en technische basisinfrastructuur voor hun living lab zodat zij zich volledig kunnen richten op de uitvoering van, samenwerkingen binnen en opschaling van hun specifieke living lab.

Aanbod aan deelnemende gemeente

Elke deelnemende gemeente krijgt een volledig programma dat bestaat uit:

 • Professionele programmabegeleiding
 • Een basisinfrastructuur met sensoren en dataontsluiting voor meting van lucht en geluid met diverse sensoren
 • Gebruik van sensor units voor montage in de openbare ruimte
 • Inzicht in en toegang tot de andere living labs
 • 2-Daagse Smart City leergang met max 2 deelnemers per gemeente, aangeboden door Smart City Academie
 • Smart City Workshop voor projectleden en kader aan de hand van het Smart City Maturity Model inclusief gebruik van het online Smart City Self assessment van Smart Data City. Per gemeente kunnen hier 8 personen aan deelnemen
 • Workshop Innovatief Inkopen

Naar een uitgebreide beschrijving: klik hier

Leerdoelen Nationaal Smart City Living lab

Door de praktische aanpak doen we ervaring op voor de opschaling en samenwerking:

 • Samenwerking publiek-privaat voor stedelijke gebieden met eigen karakters, één gemeente per gebied
 • Organisatiemodel voor samenwerking in Smart City ontwikkeling
 • Oplossen concrete en bekende opgaven met bestaande en nieuwe databronnen
 • Cross sectoraal toepassen met dezelfde basis ingrediënten (samenwerkvorm, data, digitale technologie)
 • Landsbrede knelpunten agenderen: privacy, 24/7 stroom, energieverbruik, standaardisatie, informatiemodellen, data portabiliteit, opschalen oplossingen binnen deelnemende gemeenten

 Spelregels deelname aan Het Nationaal Smart City Living Lab

Publieke organisaties
 • Zoekt een concreet resultaat voor een actuele case/project waar met een Smart City aanpak een oplossingsrichting voor bedacht kan worden
 • Er is een projectteam/ecosysteem beschikbaar
 • Bereid om kennis te delen met andere publieke en private organisaties
 • Werken met open data en open standaarden
 • Eenmalige financiële inbreng, een vast bedrag voor alle activiteiten
 • Case/project passend in de tijdlijn

Aanmelden en informatie

Elke gemeente kan deelnemen aan het programma als zij voldoet aan de voorwaarden. Wilt u deelnemen aan het programma 2018 of wilt u meer informatie vul dan uw gegevens in en Maarten Fleerakkers of Hans Nouwens neemt contact met u op.

Uw bericht

Uw naam*

Uw e-mail*

Gemeente / Organisatie